El disseny de personatges en un vídeo explicatiu, tot el que has de saber.

Il·lustració: Àlex Martínez
Animació: Xavi Elson

Un vídeo explicatiu és una animació que es crea per explicar, en poc temps, el funcionament d’un producte, un servei, una idea o un procés. La seva missió és transformar un discurs més o menys complex en un missatge influent i fàcil d’entendre.

Actualment, el vídeo explicatiu és un dels recursos més utilitzats per a les marques. Segons l’informe Wyzowl Sate of Video Marketing, el 86% de les empreses fa servir el vídeo dins la seva estratègia de màrqueting i tres de cada quatre vídeos són explicatius.

Tal com ja vam veure en un article anterior, els vídeos són una eina imprescindible per a les marques. I és que el 94% dels especialistes en màrqueting afirmen que els vídeos ajuden a augmentar la comprensió del seu producte o servei.

Normalment, els vídeos explicatius acostumen a ser breus, entre 60 i 120 segons de durada (com més llargs són, més difícil és mantenir l’interès de l’espectador). Així mateix, perquè tinguin més impacte, és recomanable incloure-hi personatges animats. Per què?

T’expliquem per què són importants els personatges animats i què has de tenir en compte a l’hora d’incloure’ls a la teva història.

5 raons per les quals apostar pels personatges animats a la teva història.

1-    Crees una forta connexió emocional

Amb el disseny de personatges, els espectadors poden connectar millor amb la marca i els seus valors. Quan, d’alguna manera, els personatges dels vídeos s’assemblen als espectadors / clients potencials, aquests últims tenen més probabilitats de connectar-hi emocionalment i, per tant, passar a l’acció.

2-    Aportes autenticitat

Com pretens connectar si utilitzes imatges d’estoc que ja s’han reproduït milers de vegades en altres sectors i campanyes?

El nou consumidor busca experimentar contingut inusual i irrepetible. En aquest sentit, la creació de personatges ens aporta personalitat i autenticitat. Una característica imprescindible si vols ser recordat.

3-    Humanitzes la marca

La majoria de persones, no ens sentim còmodes amb empreses impersonals,  caracteritzades pel distanciament i la burocràcia. El disseny de personatges ajuda a humanitzar la marca i fer-la més amigable.

Una bona manera d’introduir-los és resolent preguntes freqüents de la mà de personatges que podrien representar un potencial client.

4-  Millores la comprensió

Amb l’ús de vídeos animats, pots presentar informació complexa, dades financeres o altres conceptes tècnics de forma lúdica i fàcil de digerir. A més a més, pots crear l’efecte de conversa, aportant dinamisme i facilitant la comprensió.

5-  Evoques la nostàlgia de la infància

La creació de personatges fantàstics, provinents de mons imaginatius, aporta aire fresc i desperta una dolça nostàlgia que recorda la infantesa, facilita el record i – de manera indubtable – capta l’atenció de l’espectador.

Com escollir el personatge per a la teva història?

En funció del tipus de personatge que creïs, seràs més o menys convincent. Si et dirigeixes a un públic infantil, per exemple, el teu personatge ha de relacionar-se directament amb els infants. En aquest sentit, hauria de ser tendre o divertit, fet amb colors vius i, potser, amb formes arrodonides.

Si, per contra, busques un ambient corporatiu i més sofisticat, pots decantar-te per personatges de línies rectes i que utilitzin formes geomètriques.

Dit això, a l’hora d’escollir com serà el personatge de la teva història has de tenir en compte el pressupost, els objectius que vols aconseguir amb la realització de la peça audiovisual i la seva dificultat de producció.

L’estil del vídeo d’animació i els personatges només són eines per assolir un objectiu, però no són l’objectiu final en si mateix.

Tipus de personatges

1-    Personatges realistes

Són els personatges que s’assemblen a les persones de la vida real. S’utilitzen per fer referència a situacions quotidianes i no donen peu a exageracions. Normalment, els personatges fotorealistes es troben en els vídeos dels serveis sociosanitaris.

Obertament 
Direcció: The Others
Animació: The Others + Xavi Elson (Emorama)

2-  Personatges conceptuals

Els personatges conceptuals són una combinació de personatges realistes i dibuixos animats molt habituals en els vídeos explicatius. Són personatges estilitzats però amb algunes característiques exagerades.  Normalment, estan basats en vectors i serveixen per a tota mena de negocis i causes: des de la realització de vídeos d’entreteniment fins a campanyes institucionals i governamentals.

3-    Personatges iconogràfics

S’utilitzen quan la història és més important que els personatges que hi apareixen. Són un element més de la resta d’iconografia. Serveixen per fer més entenedor el relat sense tenir un protagonisme especial.

Els personatges iconogràfics s’acostumen a escollir per explicar idees i conceptes més abstractes. També són recomanables quan no tenim una audiència definida o el vídeo explicatiu no s’adreça a cap grup en particular.

4-  Personatges de dibuixos animats (cartoons)

Són els personatges que serveixen, per norma general, per expressar situacions exagerades o hiperbòliques.

Nocilla – Super Juegos
Direcció: Emorama
3D: Toni Dominguez

8 consells per dissenyar un bon personatge per a la teva història

Et donem 8 consells que hauries de tenir en compte a l’hora de dissenyar un personatge:

1-  Fes un esbós

Quan tinguis clar el teu públic objectiu, crea el primer esbós. La majoria dels dissenyadors creuen que aquí és on es captura l’essència del personatge que t’acompanyarà durant la resta del disseny.

2-  Defuig dels estereotips

Dissenya un personatge únic i inimitable i atorgar-li personalitat. Pensa en la seva forma de parlar, de moure’s, d’interactuar.

3-  Exagera les característiques

Sempre que puguis, exagera les seves característiques. No ha de ser perfecte.

4-  Genera empatia a través de les emocions

Des de la por, l’ansietat, el fàstic, la felicitat o la tristesa – introdueix aquí l’emoció que millor t’encaixi – pots construir la base de la personalitat del protagonista perquè connecti de ple amb la teva audiència.

5-  Desenvolupa el context

Pensa en tots els trets que poden tenir a veure amb la personalitat final del personatge. El seu passat, el seu entorn, la seva manera d’entendre la vida…

6-  Utilitza l’humor

Les situacions hilarants, sempre tenen més opció de connectar amb el públic i tornar-se virals.

7-  Pensa en els colors

Tots els colors tenen un significat. Aprofita la teoria dels colors per transmetre ràbia, calma…

8-  Visualitza les posicions i l’animació

Des de l’inici de la creació, visualitza com es mourà el personatge. Si ho tens en compte, exaltaràs la seva personalitat i faràs que sigui fàcilment reconeixible.

Guia’t per experts en la producció del disseny de personatges

La producció de vídeos explicatius amb personatges, és una habilitat molt especialitzada que no poden realitzar totes les agències ni professionals del màrqueting.

Pot ser que, al principi, no sàpigues per on començar o creguis que no tens temps per dedicar-te a la creació de vídeos.

Si creus que necessites un vídeo per millorar la teva estratègia de màrqueting, des d’Emorama podem ajudar-te.

A Emorama disposem d’un equip de professionals que t’acompanyarà en tot el procés de creació del vídeo. Impulsem junts la teva marca i dissenyem personatges memorables.

I tu, formes part del 79% dels usuaris que pensa invertir en vídeo màrqueting aquest 2022?

Emorama Identitat visual firma

Vols realitzar un vídeo explicatiu amb personatges?

Comments are closed

© 2021 · Avís legal · Política de cookies · Disseny i desenvolupament web: SopaGraphics